Ręce zwalniają samochód

Znane i lubiane. Własne pomysły na dobry mit.
Regulamin działu
1. Temat powinien zawierać tylko nazwę mitu.
2. Pisz treściwie, podaj jak najwięcej szczegółów - ułatwia to zrozumienie złożoności wielu mitów.
3. Opcjonalnie załącz zdjęcia, schematy, filmy.

Ekipa Mythbusters.pl nie ponosi odpowiedzialności za materiały publikowane w tym dziale oraz wynikłe z ich powodu skutki!

Ręce zwalniają samochód

Postprzez EMER » So 24 lip 2010, o 20:58

Czy jeśli wszyscy z samochodu wystawili ręce za okno to by zwolnili samochód :?: :?:
98% Idiotów czyta ten podpis z ręką na myszce..
Noo już nie ściągaj tej łapy ;)

Nikt nie może sobie wyobrazić Adama na emeryturze Bo to wieczne dziecko
EMER
Młodszy asystent
Młodszy asystent

Pogromca: Adam Savage
Mit: James Bond

Re: Ręce zwalniają samochód

Postprzez olo977 » N 25 lip 2010, o 10:40

nie
żeby przychamować samochód trzeba by zrobić taką "ścianę" z rąk
masz do wyboru
żyjesz bez
WODY* lub PRĄDU
co wybierasz?
*masz trochę wody aby przeżyć
olo977
Mitoman amator
Mitoman amator

Pogromca: tory i jemi
Mit: papierowa kusza

Postprzez A d a m » N 25 lip 2010, o 16:22

Oczywiście że zwolnią samochód, pytanie tylko w jak bardzo niezauważalnym stopniu. Można by to obliczyć jak bardzo, ale potrzeba do tego trochę wzorów.
Obrazek
A d a m
Administrator
Administrator

Postprzez olo977 » N 25 lip 2010, o 22:27

Emerowi chyba chodziło o zwolnienie o kilka km/h
poprawcie mnie jeśli się mylę
masz do wyboru
żyjesz bez
WODY* lub PRĄDU
co wybierasz?
*masz trochę wody aby przeżyć
olo977
Mitoman amator
Mitoman amator

Pogromca: tory i jemi
Mit: papierowa kusza

Postprzez EMER » Pn 26 lip 2010, o 09:05

Wiem że aż tyle nie zwolnią bo potrzeba wielkiej siły ale chociaż trochę I faktycznie trzeba by było dużo obliczeń żeby sprawdzić o ile

EMER
Młodszy asystent
Młodszy asystent

Postprzez Chernobyl_M.B. » Pt 30 lip 2010, o 23:02

EMER napisał(a):Wiem że aż tyle nie zwolnią bo potrzeba wielkiej siły ale chociaż trochę I faktycznie trzeba by było dużo obliczeń żeby sprawdzić o ile

Być może trzeba było, ale IMHO prościej będzie przeprowadzić "zabawę logiczną" związaną ze skokami spadochronowymi, pozwoli ona bowiem uświadomić, że jeśli wyciągnięte ręce mają jakikolwiek wpływ hamujący samochód, to jest on zaniedbywalnie mały.

Wiadomo, że prędkość skoczka spadającego bez otwartego spadochronu rośnie, ale stabilizuje się w wyniku oporu powietrza na ok. 250km/h — nawet kiedy spada on ustawiony płasko, tj. swą największą powierzchnią ciała wynoszącą maksymalnie u mężczyzn do 20000 cm2 (=2m2).
Natomiast, gdy jest ustawiony mniejszą powierzchnią ciała — na przykład przy locie nurkowym (pikowaniu)— jego prędkość może wzrosnąć nawet o +80%!

Oczywistym więc jest, że żeby mógł bezpiecznie i po wylądowaniu żywy wstać, musi otworzyć spadochron, wówczas jego "powierzchnia" wzrośnie nawet kilkadziesiątkrotnie!
Przykład: powierzchnia spadochronu desantowego AD-95 to 830000cm2 (=83m2) dla spadochronu głównego i 500000cm2 (50m2) dla spadochronu zapasowego.

Po otwarciu spadochronu głównego, prędkość skoczka maleje do w miarę bezpiecznej wartości ok. 18 km/h
.

Konkluzją tego powyższego nieco przydługiego wywodu jest to, że żeby coś wyhamować poprzez zwiększenie siły oporu powietrza działającego na dane ciało — przekrój czynny tegoż ciała musi wzrosnąć ZNACZNIE!

A jaka jest powierzchnia ręki?

Moja dłoń ma powierzchnię (długość×szerokość) ok. 160cm2 (=0,016m2), jednak ponieważ IMHO mam jak na faceta stosunkowo drobne dłonie, więc załóżmy, że dłoń dorosłego mężczyzny wynosi ok. 180cm2 (=0,018m2). O połowę mniejsza dłoń przykładowego dziecka, będzie miała więc tym samym tylko 45cm2 (=0,0045m2)...

Przypuśćmy, że w samochodzie, siedzą cztery dorosłe osoby. Kierowca, oczywiście trzyma ręce na kierownicy, więc się nie liczy, ale pozostałe trzy wystawią obydwie swoje ręce. O ile wzrośnie powierzchnia oporu samochodu? O zaledwie 6×0,018= około 0,1m2!

Biorąc pod uwagę samą powierzchnię czołową samochodu.(różny w zależności od rodzaju, a nawet marki) — np.dla Skody Fabii 16V 1.4 Sport wynosi 21200cm2 (2,12m2).

Te dodatkowe 0,1m2 to drobny ułamek samej powierzchni czołowej samochodu (np.5%) tak więc IMHO stopień zwolnienia prędkości przez te dłonie mieści się praktycznie wewnątrz marginesu błędu pomiaru samej prędkości (sic!)...

Na koniec wspomnę, iż w wyżej wymienionym spadochronie AD-95 jest też niewielki tzw. spadochron stabilizacyjny (który ma raczej za zadanie zmniejszyć możliwość wystąpienia niekontrolowanych obrotów, niż hamowanie), który ma powierzchnię 15000cm2 (=1,5m2), tj. odpowiadającą 83 dłoniom!

Na poniższym schemacie:
— powierzchnia jednej dłoni (0,018m2)
— sumaryczna powierzchnia sześciu dłoni (~0,1m2)

dla porównania:
— powierzchnia spadochronu stabilizacyjnego AD-95 (1,5m2)
— powierzchnia spadochronu zapasowego AD-95 (50m2)
— powierzchnia spadochronu głównego AD-95 (83m2)
Załączniki
Porównanie_powierzchni.gif
Porównanie powierzchni wymienionych w tekście...
Porównanie_powierzchni.gif (26.85 KiB) Przeglądane 132 razy
Chernobyl_M.B.
Praktykant
Praktykant

Pogromca: Grant Imahara

Postprzez marijuz » Pn 30 sie 2010, o 22:14

Moja teoria nie jest w żaden sposób potwierdzona(więc powoływanie się na nią jest ryzykowne xD ), ale zdaje mi się, że to zależy również od prędkości auta. Według mnie jeśli będziemy jechać 200km/h i wystawimy ręce po prędkość może spaść znacząco (2km/h??). Co o tym myślicie? To trochę jak lotki w samolocie. Przy dużej prędkości niewielkie ich wychylenie spowoduje obrót samolotu.
marijuz
Praktykant
Praktykant

Postprzez EMER » Wt 31 sie 2010, o 10:26

marijuz napisał(a):To trochę jak lotki w samolocie. Przy dużej prędkości niewielkie ich wychylenie spowoduje obrót samolotu.

Można to porównać do wyścigów F1 Na przodzie auta jest taki "Zderzak" który jest lekko pochylony w w dół po to żeby przy takich prędkościach nie wyrzuciło Bolidu w górę.
Wystawiłem tak rękę i pochyliłem ją w górę od razu wyrzuciło ją w górę
To coś takiego jak spojler z tyłu samochodu

EMER
Młodszy asystent
Młodszy asystent

Powrót do Mity